PapAn iTam

cinta itu memang indah...
cinta adalah segala-galanya
tapi cinta pada ibu bapa dan pencipta
itu lebih indah....

Friday, January 29, 2010

SENAMAN ASAS KESIHATAN

Selain amalan makanan yang sihat dan rehat yang cukup , senaman merupakan salah satu komponen yang perlu diamalkan untuk gaya hidup yg sihat

Ia merupakan sejenis aktiviti riadah yang boleh dilakukan oleh semua golongan tanpa mengira umur, jantina dan pekerjaan

Senaman melibatkan aktiviti seperti berjoging, berlari, bersukan, berjalan kaki, berbasikal, berenang,lompat tali, tarian dan sebagainya.

Mereka yang aktif bersenam dengan baik mempunyai kadar kematian yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak aktif .

Senaman didapati berkesan untuk memperbaiki dan meningkatkan taraf kesihatan terutama bagi mereka yang berpenyakit dan bermasalah seperti penyakit jantung, diabetes, kegemukan, hipertensi dan osteoporisis.

Senaman membantu seseorang itu hidup dengan lebih cergas dari aspek fizikal dan metal. Pada masa yang sama mereka dapat melaksanakan kerja harian dengan lebih bertenaga, penuh minat tanpa cepat merasa letih dan lesu.

just sharing information
sebab google tips diet tadi....
tapi ptg ni malas sgt nak pusing maktab
hehehehe :))

Thursday, January 28, 2010

MiSS u ....

mama...ayah...
ira,ika n nana
along rindu dkt kamoo semua...

tady mama kol
tnye sihat ke x...
hehehe
sebenarnye mama da rindu dengan baby bucuk die ni
betul x mama....

aku nak balik
tapi keje besepah-sepah
buku log pengakap lagy..
asgment hubungan etnik lagy

mama~
rindu asam pedas ayam mama....
rindu mama....
rindu ayah......

Sunday, January 24, 2010

I need 2 change

ape gunenye kawan...
kawan tempat kita meluahkan perasaan
hepy,sedih,duka,cita dikongsi bersama
kita hidup mesty ada kawan
xde sape yang boleh hidup tanpa kawan

aku sendiri pn ramai kawan..
ak sangat hargai dorang
thankz kamoo semua....

kdg2 kawan merupakan cermin bagi diri kita sendiri
kiter xleh nampak kelemahan or keburukan diri kita sendiri
memang fitrah manusia hanya nampak yang baik
tapi tu la gunenye kawan

credit to my frends
sebab pagy tady die tegur perangai aku...
die cakap aku ni kalo marah
memang nampak sangat2 aku marah...
even die pn takooootttt woooo....cam hulk(ni ak tambah )
n biler aku marah,time too nampak aku kasar sgt n xde budi bahasa
memule aku cm nak marah
tapi pikir balik
mmg betul pn.....
thankz sgt2 k :))
aku hargai sangat ko tegur aku...
klo x sampai skang ak xtaw

and i made promise too myself
aku akan berubah...i'll try.....
kepada sesiapa yang pernah terasa aty ngn aku
aku mintak maaf sgt2...tulus dary aty
dosa ngn allah...kite blh mintak ampun dengan allah
dosa ngn manusia,payah kita nak kira...

aku pn da memaafkan org yang pernah buat aku marah
sangat2 or bengang,,,
sebab klo nak org maafkan kiter,kiter kena maafkan org
sape la aku untuk menghukum korang
mungkin aku pn ade wat silapnye...

hopefully...tahun 2010
ni lebih bermakna bagi aku
aku tinggalkan taun 09 yg penuh liku....
sedih....air mata...

Wednesday, January 20, 2010

yap pi ya...

makin lama...aku makin dapat rasekan
bahang ke'bz'an
tapi macam bese....
malas..malas...

ya allah...sue...
behave k....
ok2...
ak berusaha ni membuang mr 'm' yang terlampau bnyk...

dis sem ngn keje jahitan r...
pengakap lagy....
ish3....
macam ne ni dary krs blh bertukar kpd pengakap...
kawad asyek salah kaki jerk....


da r too
undang2 pengakap
salah satoonya....
berjimat:))
dalam maksud too kan....
xpe2...x beli pe pn
window shoping jerk....
hahahaha
nekad...azam baru taun ni untuk bulan 2

ahakz....

Tuesday, January 19, 2010

...

ke kiri ku buntu
ke hutan ku hilang
ke timur ku kosong

aku terus bosan dan tertekan
seperti waktu yang terus saja meninggalkan aku
dalam ke dasar kerak bumi yang belum diterokai

warnaku rindu
jiwaku biru
menunggu cintaku umpama si buta yang melihat syurga
umpama lampu yang yang berbunyi hitam
lalu menunggu aku terus


kini malam tiba lagi kerana tinggalkan cahaya matahari
dibebankan dengan bunyi rintisan hujan
seperti mahu saja aku mengejar
gunung yang besarnya tidak terdakap
seperti itu jugalah rindu aku pada ...


kini harus aku terus menunggu
atau hilang saja dilautan luas

Monday, January 18, 2010

jgn terlalu cepat menilai

kite sebagai manusia
jangan terlalu cepat menilai...
memang aku akui kita slaloo membuat
andaian...
tapi...kadang2 andaian kita too
boleh membuat orang terasa...
i mean...
kita tgk org too macam kasar..
tapi kita x tahu sebenarnya hati die camner...
mungkin kata2 yg dikeluarkn dr mulut die
kasar,,,,
tp kdg2 die x maksudkan pn...
cume reaksi spontan yang berlaku..
dan kalo korang nak taw...
dorang bkn x nak berubah...
drg try ok...
but sometimes xdpt nak halang...
termasuk r aku sendiri..
so,,
jgn terlalu cepat nak nilai org k
even die buruk camne skali pn
kita masih x layak lagy....

perlu ke

perlu ke
sebab
untuk menyukai seseorang
perlu ke
alasan,,,
untuk mencintai seseorang
perlu ke
rasional menyayangi seseorang
perlu ke semua tooo....
yang aku pasty....
bagy aku,,semua too xperlu...

Sunday, January 17, 2010

huhuhu
weekend ku di parit raja darat....
aku g umah mak angkat aku...rancang nak tido semalam jerk
tapi..aku tido 2 malam...
rindu sgt ngn mia sayang....
mak,ayah,kakak,pda ngn ayish
best,,,besh...men ngn mia,ngan ayish sampai tido kol 1 pagy...
hehehehe
release tension aku...
sampai
keje sume aku luper....
skang ni aku da ade balik dkt ipg ku syg.....
keje menimbun menunggu aku...
huhuhuhu
malasnye..............

Wednesday, January 13, 2010

hepy...hepy...hepy....

:))
:))
hepy...hepy...
alhamdulillah...
syukur pada mu ya allah.....

hari ni ak blh senyum kembali
akhirnya ko sinari pelangi dalam hati hambamu ni...
:))

Monday, January 11, 2010

pUaS aTY???? KO!!!!!!!

da puas da aty korang!!!!!!!!!!!

thankz sgt2 k.....
kalo skali due ko wat keje yg xfaedah ni xpe....

tapi da banyak kali
people make mistake

tapi ko ni sajeje nak carek pasal....
klo ak xkaco ko...blh x jgn kco ak

skang ni da PUAS r kan aty ko.....
da seronok ko kan....
jaja citer sana sini....
org len yang sengsara....
ko jgn ingt org len 2 caye je ckp ko
dorang pn taw r sape ko tooo
erm...
member ak de post ni dkt fb die
relationships are like glass.sometime it is better to leave them broken than try to hurt urself putting it back 2gether.

nape r ak ni degil sgt
still nak betulkan gelas yg da pecah.....
tapi bgy aku....at least aku berusaha untuk baiki balik...
even benda2 pahit cmner pn ak x kisah....
dan hasilnya x mungkin akan sama seperti asal or makin teruk lagy

kdg2 lagy pahit kalo kiter xtaw nape sume benda 2 jady...
bygkan,,,kiter punye jaga gelas2,tp biler pecah kiter pn xtaw sebab pe
cube r bayangkan....

Saturday, January 9, 2010

congratulation...

cuty ritooo....
kakak sepupu ngn abg sepupu aku tunang...
eceh korang due ni
xnak kalah erk.....due2 nak tunang serentak...jarak bape ary je

yang 1st tunang....
abg ejat aku ngn kak eli
due2 org perlis.....
amboi hangpa xmo p jaoh no....

kakak sepupu aku lak bape minggu after abg ejat aku
die
kak aimi liyana ngn abg najid
selangor ngn klate.....
hehehehe

due2 pasangan ni akan kawen taun nie gak 2010
ejat bulan 3
aimi bulan 6....

so....
ak doakan supaya semuanya berjalan lancar...amin......
nnty dapat anak pn lebey kurang je umur...silap2 sebaye...
ahakz.....

xpe2,nnty ak jady cikgu,biaq ak dera ank hangpa....
hehehehe
memain je...
act ak nak post gambar,tp bese r tenet maktab ni..dpt upload pn da kire OK....

sampai biler r camni

hahahaha
ak ingatkan de kelas pagy tady
bak kata member ak
ye r ramai giler pakai baju kurung
rupe2 nye g kua bandar kai baju kurung...

sejak dari aku balik maktab
belum penah lagy aku kua
sumenye sal rules ni r

skang ni
aku masih lagy dalam bilik
memikirkan
nak pakai baju pe
suar track ke
hehehehe
klaka r.....

and 4 izni...
sory r aku x jady g jb
tp jgn risau..ak turun gak nnty
sebab aku nak beli charger hp ak
erm~
2 r pakai lagy hp pelik2
dulu nak sgt.....

Friday, January 8, 2010

: ' (

asal sedey sangat malam ni....
:'(

: ' (

asal sedey sangat malam ni....
:'(

Thursday, January 7, 2010

CaNdy....SweET...

hurm~

sometimes kiter x taw ne silap nye kan....
rasenye ok...
tapi....
kdg2 kiter pn x dpt peluang nk explain pe yang terjadi

biler sume ni jadi...
sedih,pilu sume ader
sume benda xkena
klo saya ada salah...sy mntk maaf k...

taw x yang saya rindu dkt kamoo....
and tahniah untk result kamoo yg gempak
saya harap awak baca post saya ni.......
i miss your voice,your laugh,my candy.......
i want u 2 know
ure the most important person in my life

BoleH X jgn KECOH!!

geram betul
kadang2
mulut org2 yg x rety nak dok diam

ak kadang2 rase nak sepak jer
ish....
kalo x sure benda 2 betul or x

tanya ngn tuan punye body leh x??
jgn nk men ckp jer
pas2 nak kecoh2!!
ko bkn dpt pe pun kecoh2 ni
ko taw x ko da memburukkan banyak nama
hanya disebabkan ko nak glamour
dengan menjaja name org
(bajet up-2 -date r tooo)

dapat DOSA lagy de r

new sem~new story

once upon a time in
ipgm ktho.......

1st day masuk...
sukacita dan berbesar hati memaklumkan
bahawa pelajar pempuan
tidak dibenarkan memakai jeans/slack.....

perh....
nak pakai pe kalo kuar,
even pakai suar track pn kena pki kasut bertutup
t-shirt,baju jarang dan ketat..

ish.....
bknnye nak merungut or pe
rasionalnye...
klo kami pakai jeans..(bdk laki yg ckp)
kami nek moto klo x-cident,xteruk sgt luke,,,

rasional bagy gurl lak
da r kami nek bus or teksi
klo pe2 jady...
blh mempertahankan diri...
kalo ken....
?????

entah r
smpi biler rules ni blh pki
no coment
yang sure
dak maktab ni jady malas nak kua
sal benda yang hape2 ni jer

Tuesday, January 5, 2010

BaCk To SChOOL...

ish..ish

lame 2 btl x update blog kan

bz sgt kowt...:))



xde r

just xsempat jer

keje part time masa sem break ri2....



neway...

its not too late

nak wish

selamat menghadapi sem baru......

new sem..new life and story

ahakz......

where r u......sweet.....

Followers